23 Ağustos 2011 Salı

Şike, Play-off ve Aydınlar

   Futbolda teşvik ve şike operasyonunun ilk gününde yapılan gözaltılardan sonra TFF'nin yeni başkanı Mehmet Ali Aydınlar "Sorunu ivedilikle çözeceğiz, hızlı karar alacağız" şeklinde bir açıklama yaptı. Daha sonra yapılan toplantıda ligleri 9 Eylül'e ertelediler. Bir başka toplantıda ise Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak olan Süper Kupa Finali'nin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladılar. Bu süreçte her fırsatta gazetelere demeç veren Aydınlar yakın zamanda bu sorunu çözeceklerinden bahsetti. Gelinen noktada atılan adımlar nedir peki? Hiçbir şey. Futbol Federasyonu tutuklu bulunan kişilerin savunmasını alamadığından ve soruşturmada gizlilik kararı olduğundan dolayı herhangi bir kanaate varamadığını açıkladı. Şimdi sormak istiyorum: daha bu süreç başlarken tutuklu kişilerin savunmasının alınamayacağı, dosyadaki gizlilik sebebiyle avukatlara delillerin gösterilemeyeceği belli değil miydi? 1.5 ay Türkiye kamuoyunu neden oyaladınız? Neden bu işi hemen çözeceğiz dediniz? Ligleri ertelemenizin sebebi neydi? Masumiyet karinesi dolayısıyla sabitleşmiş suçu olmayan Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinin oynayacağı kupa finalini niye ertelediniz? Kişilerin savunmalarını almadan hangi sebeplere dayanarak Disiplin Kurulu'na sevkettiniz? Madem böyle bir karar alabiliyorsunuz savunma almadan, nerede kaldı sizin açıklamalarınız? Bir de her şeyin üstüne çıkıp kendine güvenen kulüpler varsa Avrupa'ya gidebilir dedi Mehmet Ali Aydınlar. Şimdi kendimi bir Fenerbahçe ya da Beşiktaş yöneticisi yerine koyuyorum. Kulübümde görev yapan bir şahısın şike yaptığını varsayıyorum. Benim bu olaydan haberim yok ve karar vermem lazım. Kulübümü Avrupa Kupaları'na göndersem bir dert göndermesem bir dert. Göndermezsem peşinen suçu kabul etmiş gibi görüleceğim kamuoyu gözünde. Gönderirsem de suçun ispatlandığı anda kulübün UEFA'dan çok büyük cezalar alma ihtimali var. Çıkıp biz bu sene Türk takımlarını Avrupa'ya göndermiyoruz diyemedi Aydınlar. Bu cesareti gösteremedi ve topu resmen taca attı. Alınan karar hukuki açıdan çok doğru ona diyecek bir sözüm yok lakin sürecin işletilmesi konusunda ÖSYM Başkanı Ali Demir ile bir çok ortak noktası vardı Mehmet Ali Aydınlar'ın. Şimdi bir de yok play-offtu play-outtu falan iyice bulandırmak istiyor herkesin kafasını. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi de madde madde yazayım bari:

1- Play-off oynatarak belki de ligin son 7-8 haftasını berbat edebilirsiniz. Galatasaray, Fener garantilerler ilk 4'ü, son  haftalarda aman sakatlık olmasın aman ceza olmasın diye maçlara asılmayabilirler. Bunu önlemek için toplanan puanların belli bir kısmının eklenmesi gibi bir durum var ne idüğü belirsiz karmakarışık bir iş. Bu puanları eklediğinde belki play-off a bile gerek kalmayacak. 4. takımın şampiyonluk şansı olmadığında atıyorum Quaresma'sı Guti'si çıkıp oynayacak mı tüpçü efendinin hiç düşündüler mi acaba?


2- Futbolun marka değeri diyip diyip Türkiye'ye, Belçika'da ve Yunanistan'da uygulanan sistemi getirmek de nedir? Hedefimiz Almanya gibi İspanya gibi olmaksa nerden çıktı bu play-off? Bu sistemde oynanan büyük bir lig var mı? İlla büyükler daha çok karşılaşsın isterseniz 4'lü mini bir kupa yaratırsınız. Lig tadı vermez diyorsanız geçen sene oynanan Galatasaray-Fenerbahçe hazırlık maçının kasetini izlemenizi öneririm.


3-Play-off ve Play-out ile şike ve teşvik ihtimali daha çok artar


4-Kulüplerin futbolcularla imzaladığı maç başına ücrete dayanan sözleşmelerin ne olacağı hakkında bir fikir var mıdır?


5- Takvim nasıl yetişecektir? 9 Eylül'de başlayan ligin 15 Mayıs'ta bitmesi lazım.


6- Spor hukukçuları ligin hukuken Ağustos başında başladığını sadece maçların ertelenmiş olduğunu yani statünün değitirilemeyeceğini söylerken federasyonun hukuki açıklaması nedir?


7- Türk futbolunu kökten değiştirecek böyle bir kararı alırken neden spor çevreleriyle detaylı olarak bu konu tartışılmamıştır? Bu işin olmazsa olmazı taraftar, futbolcular ne ister acaba düşünüldü mü?


8- Yüksek miktarla ihale aldı diye Digitürk'ün kölesi olmaya devam mı edilecektir? Digitürk kafasına göre federasyona istediği değişikliği yaptırabilir mi? Madem zarar ediyorsun o ihaleyi almayacaksın arkadaş. Alıyorsan da sonuçlarına katlanacaksın. TV'lere çıkıp Karamehmetler'e şov yaptırmaya benzemez bu işler.


9- Lig play-offlar için bir hazırlık kampına dönerse ne yapılacaktır?


10- En ufak bir yanlış hakem kararında haftalarca tartışan seyircilerin, kişilerin  Play-off maçlarında yapılacak kritik bir hatada, penaltıda ya da ofsaytta ne türlü tartışmaların ve şiddet eylemlerinin içine gireceği hesaba katılmış mıdır?


11- Bu kadar gergin olacağı belli olan bir ligde gerginliği daha da arttıracak bu karar için niye acele edilmektedir? 1 sene daha beklenemez miydi mesela.

   Tüm bunların sonunda şu ana kadar müthiş bir şevkle Galatasaray kulübüne ve başkanına saldıran Aydınlar'ın başında olduğu federasyon Fenerbahçe veya Beşiktaş'a puan silme cezası verirlerse niyetleri tamamen anlaşılacaktır. Büyük umutlarla gelen Mehmet Ali Aydınlar, Türk futolunun en büyük hayal kırıklığı olacak gibi, oldu bile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder